Start

Debutant.nu > Intervju


Hallå där?

Sigurd T. Skjefstad debuterade i mars 2014 med fotbollsthrillern Med rett til å selge.


Berätta om presento.no?

— Det är mitt eget förlag som jag startade för att utge den här boken. Jag har tagit hjälp av vänner och bekanta. Jag jobbar i en reklambyrå och känner bland annat en väldigt duktig korrekturläsare. Det som var viktigt när jag hade bestämt mig för att ge ut boken själv var att allt måste vara av toppkvalitet. Man kan ju bara sända in ett manus och få en tryckt bok tillbaka, men då har man ingen kontroll över kvaliteten. Jag ville ha olika externa experter för att lyckas med detta. En bekant som har jobbat i 20 år i förlagsvärlden var viktig för att förstå hela branschen. En designer jag känner gjorde omslaget och en annan bekant gjorde webbsidan med nätbutik och integrerad betalningslösning. Det är också en utmaning med distribution för ett litet förlag, att övertala bokhandelstjänster att köpa in boken.

Hur har det gått för boken?

— Det har gått bra. Den fick mycket uppmärksamhet. NRK radio, TV2, Adresseavisa och andra stora medier omtalade den. Boken är relativt annorlunda mycket annat, vilket jag tror är en fördel. Det ges ut många kriminalromaner i Norge, men inte så många thrillers. Och inte i fotbollsmiljö, och med en agent i huvudrollen. Boken blev också aktualiserad när Kagge Forlag nyligen gav ut en bok där en fotbollagent berättar om sitt liv. (Fotballagenten, av Knut Høibraaten) Det visar sig att verkligheten inte är särskilt mycket bättre än i min bok.

Hur fick du idén till historien?

— Jag jobbade som sportjournalist fram till 2008, och mycket med fotboll på översta nivå. Jag lade märke till att en speciell grupp ofta var närvarande, oavsett om det var träningspass i Bergen eller match på Ullevål stadion. Det var agenterna. De stod i finkostym på sidlinjen i regnväder. Det var något mystiskt med dem. De kunde ha 4 afrikanska tonåringar med sig. Jag blev nyfiken, och jag fick också höra många historier.

— Om man ska jobba med en artikel i en tidning, så måste man kunna backa upp allting med källhänvisningar. I en bok blir det såklart lättare att dikta. Mycket i boken skulle kunna vara äkta händelser.

— Jag tycker det är lite konstigt att inte fler har skrivit om agent- och fotbollsmiljö. I Norge har Arild Stavrum skrivit en kriminalroman, Golden Boys, om en före detta fotbollsspelare. Den är underhållande. Annars hittar man få fotbollsromaner i Norge. Författare som Dag Solstad har skrivit essäböcker om upplevelsen av fotbolls-VM. I utländsk litteratur finns lite mer att välja bland, som Fever Pitch (av Nick Hornby).

Skriver du på något nu?

— Det gick åt mycket tid för att marknadsföra och etablera förlaget, men ja, nu skriver jag igen. Det finns rum för en uppföljare till Med rett til å selge. Historien blev avslutad och samtidigt inte avslutad. Men skrivandet är tidskrävande och det kommer nog dröja innan det kommer ut något mer. Jag skriver inte heller bara om fotboll.

— Boken kommer nu ut som e-bok. Det blir spännande att se hur det går. Det formatet kan ju passa för de som kanske inte läser så mycket böcker, men som är intresserade av fotboll.

Vad har det betytt att debutera?

— Det har varit väldigt läskigt. Jag känner en rädsla över att dela historien som jag hade i mitt huvud med en massa andra folk. Samtidigt är det väldigt, väldigt kul. Det var stort att få det handfasta beviset; boken i handen. Den blev recenserad i Dagens Næringsliv på en lördag, vilket är en stor sak. Det var jättekul. Jag känner framför allt en väldig glädje. Det är roligt att se boken i försäljning ute i olika bokhandlar. Även om det har gått lite tid så är det emellanåt något som sker, en bokhandel som tar kontakt och vill beställa böcker.

Med rett til å selge finns som e-bok här: http://presento.no

Publicerat den 2014-11-28 21:59:31