Start

Debutant.nu > Intervju


Hallå där?

Khashayar Naderehvandi debuterade våren 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes, på Norstedts. Han är född 1981 i Teheran, kom till Sverige 1987 och växte upp i Malmö. Han har läst klassisk grekiska, studerat filosofi, neuropsykologi och gått Litterär gestaltning i Göteborg.

Hur har ditt år varit?

– Det känns som om det var väldigt längesen jag debuterade nu. Mycket har hänt sen debuten och jag har varit med på många uppläsningar.

Blev din debutbok som du hade tänkt dig från början?

– Jag tror det. Jag hade inte en så jätteuttänkt idé. Förlaget ville inte heller förändra på boken något särskilt. Den ser i stort sett likadan ut som när jag sände in den.

– Min bok kom annars lite skumt till. Jag höll på att skriva en roman och mitt i arbetet med den började jag skriva dikter, av någon anledning. Jag insåg att det blev något eget av det. Den första delen gick väldigt snabbt att skriva, den andra gick långsammare.

Du har gått på Litterär gestaltning i Göteborg. Vad tyckte du om det?

– Det var fantastiskt. Jag tror att alla skrivskolor är skitbra. Inte så mycket för att skriva, som för att läsa. Egentligen borde det heta lässkolor. Det är det man lär sig, och särskilt att läsa sina egna texter.

Något annat du vill säga om det att debutera?

– Det är en skarp gräns nu mellan att ha debuterat och inte ha debuterat. Jag tror det är så delvis. Om en bok blir utgiven på ett stort förlag så är sannolikheten stor att den får uppmärksamhet i de stora tidningarna. Men det uppstår fler och fler småförlag, och med bloggar, webbsidor om litteratur och författare som ger ut böcker på egen hand så tror jag den här gränsen håller på att suddas ut.

– Förhoppningsvis är det på väg att bli mer uppluckrat i det svenska litterära klimatet så att det inte bara är de tre stora förlagen som gäller.

Publicerat den 2012-01-22 22:50:45